Мобилен БелотОНЛАЙН Табла (Tabla)

играй Табла
  • Играчи:2 до 2
  • Добавена:12.08.2012
  • Днес:0 игри
  • На линия:0
  • Играещи сега:0
ПРАВИЛА СТАРТ ИГРА get it on google play get it on iStore

СКРИЙНШОТИ

tabla screenshot tabla screenshot

ОПИСАНИЕ

Табла (tabla) е безплатна онлайн игра за двама. Освен обикновена Табла, играта поддържа и другите видове табла 'Тапа', 'Челиби', 'Гюлбара'
Играй безплатно Табла или играй други онлайн игри.

КЛАСАЦИИ (само за ВИП)

  • ТОП ИГРАЧИ
  • НАЙ-АКТИВНИ ДНЕС
  • ТОП ЗА ДЕНЯ
  • ТОП ЗА СЕДМИЦАТА
  • ТОП ЗА МЕСЕЦА

ПРАВИЛА НА Табла

Основни Разновидности Табла


Табла е онлайн игра за двама. В България са познати четири вида игри в зависимост от правилата: „обикновена“ или „права“ табла, "челеби", "гюлбара" и "тапа".

Обикновена табла

Начални позиции
В началото на играта всеки играч поставя пет пула на своята капия номер 6, три пула на капия номер 8, пет пула на на капия номер 12 и два пула на капия номер 24.

Цел на играта
Целта на всеки играч е да придвижи всички 15 пула до своето вътрешно поле и да ги извади от играта. Печели играчът, който пръв извади всички свои пулове.

Челеби


Правилата на игра при "челеби" са идентични с тези на обикновената табла, с изключение на това, че чифтовете се "доиграват", Особеното при доиграването на чифт е, че освен четирите местения с посочената дължина играчът играе и всички следващи чифтове в нарастващ ред до 6, т.е. ако е хвърлил 4-4 ще играе четири местения с дължина 4, четири местения с дължина 5 и четири местения с дължина 6 (най-много местения се правят при 1-1). Ако не може да доиграе даден чифт противникът му го доиграва. Незапочнат чифт (без валиден ход с основната дължина) и различни стойности не се доиграват. В повечето варианти чифтове се играят до шестици на третия и следващите ходове. Ограничението се налага, за да се даде възможност на играчите са запълнят поне частично началния си сектор и да могат да местят пулове - малък чифт в първите ходове може да доведе до пълно блокиране на противниковия сектор и загуба на стратегически елемент в играта.

Гюлбара


При „гюлбарата“ (понякога „диобара“, „дьобара“ или „дюбара“) пуловете се местят в посока от 24 към 1 за всеки играч. Всички пулове първоначално са на позиция 24, но обикновено там са сложени само два (понякога три), а другите са до дъската или в ръката на играча. Позиция 24 е в горния десен ъгъл за единия играч и в горния ляв ъгъл за другия. Така позиция 24 на единия играч се явява позиция 1 за противника му. Защитата на позиция става само с един пул и няма изваждане от игра на противниковите чрез удар. Това позволява блокиране на шест последователни позиции с малка част от пуловете на играча. Чифтовете се отиграват също като при игра "челеби".

Тапа


Играе се с 2 зара върху дъска за табла. Всеки от играчите разполага с 15 пула. При започването на играта, на дъската има извадени общо 4 пула, по два за всеки от състезателите, които стоят на съответната 24 капия за всеки състезател. В началото на играта всеки от противниците хвърля по един зар и този, който хвърли по-големия започва играта. Целта е да местите пуловете си по капии. Ако някой ваш пул остане гол, противникът ви може да го "затапи", което означава че вие няма да може да го местите, докато той не го "освободи".